> ## Content Index
> Fetch the complete content index at: https://rakovalucia.sk/llms.txt
> Use this file to discover other available public pages before exploring further.

# Zdravím, s manželom sme sa rozhodli rozviesť. Dohodli sme sa na striedavej starostlivosti. Kto má platiť výživné a v akej výške? Ja zarobím mesačne 930e,manžel 2000e. Čo s daňovým bonusom a prídavkami? Môžem žiadať príspevok na bývanie?
- URL: https://rakovalucia.sk/zdravim-s-manzelom-sme-sa-po-10-rokoch-spolocneho-zivota-a-viacerych-problemoch-rozhodli-rozviest-komunikacia-medzi-nami-ohladom-vysporiadania-veci-po-rozvode-a-ohladom-deti-je-relativn/
- Published: 2026-10-28T14:02:30.000Z
- Updated: 2026-10-28T14:02:30.000Z
- Author: JUDr. Lucia Raková

V prípade ak súd schvaľuje dohodu rodičov o striedavej osobnej starostlivosti detí, môže v súlade s § 62 zákona o rodine **rozhodnúť o určení výživného**, pričom bude prihliadať na dĺžku osobnej starostlivosti každého rodiča. Takto súd zväčša rozhodne v prípadoch ak príjmy oboch rodičov nie sú porovnateľné, tak ako je to aj vo Vašom prípade. Zo zákona vyplýva pre deti **právo podieľať sa na životnej úrovni svojich rodičov**. Práve v dôsledku toho súd môže **určiť povinnosť platiť výživné tomu z rodičov, ktorý má väčší príjem**, aby sa pre deti zabezpečila rovnaká životná úroveň v oboch domácnostiach .

Presnú **výšku** výživného **určí** v každom konkrétnom prípade **súd** s ohľadom na počet a vek deti, ich potreby, záujmy a ďalšie individuálne okolnosti.

Do príjmu rodiča sa na účely určenia výšky výživného **nezarátava ani daňový bonus ani prídavky na deti**. A to najmä z dôvodu, že ide o finančné prostriedky, ktoré sú určené výlučne pre deti a ich potreby a nie sú samotným príjmom rodiča. Do príjmu sa Vám avšak bude zarátavať čistý mesačný príjem zo zamestnania, príjem z podnikania, samostatnej zárobkovej činnosti a iné príjmy. Za tým účelom môže súd zisťovať informácie napr. zo Sociálnej poisťovne, Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, Katastra nehnuteľností a pod.

**Príspevok na bývanie** je upravený zákonom o hmotnej núdzi č. 417/2013\. Na to aby ste ho mohli poberať musíte poberať dávku v hmotnej núdzi, mať preukázateľné náklady na bývanie, bývať v nehnuteľnosti trvalo určenej na bývanie a mať trvalý alebo prechodný pobyt na Slovensku. Ak ich spĺňate je potrebné sa najprv obrátiť na úrad práce a podať žiadosť o dávku v hmotnej núdzi, v ktorej je zahrnutý aj príspevok na bývanie a predložiť úradu potrebné doklady.

 Ak by ste mali nejaké otázky či záujem vypracovať dohodu kľudne sa na nás obráťte. Radi Vám pomôžeme!