> ## Content Index
> Fetch the complete content index at: https://rakovalucia.sk/llms.txt
> Use this file to discover other available public pages before exploring further.

# Potrebujem pri cestovaní na dovolenku s dieťaťom súhlas druhého rodiča?
- URL: https://rakovalucia.sk/potrebujem-pri-cestovani-na-dovolenku-s-dietatom-suhlas-druheho-rodica/
- Published: 2025-08-07T10:29:20.000Z
- Updated: 2025-08-07T10:29:20.000Z
- Author: JUDr. Lucia Raková

Letné prázdniny a dovolenkové obdobie prinášajú množstvo spoločných plánov a očakávaní. Cestovanie s deťmi môže byť príjemným zážitkom plným spomienok, no zároveň si vyžaduje dôkladnejšiu prípravu – najmä ak ide o **cestovanie s maloletým dieťaťom bez prítomnosti jedného z rodičov.** Mnohí rozvedení alebo rozídení rodičia si nám v advokátskej praxi kladú otázku či na vycestovanie s dieťaťom mimo Slovenskej republiky potrebujú písomný súhlas druhého rodiča. Odpoveď závisí od viacerých faktorov, vrátane aktuálnych rodinných pomerov.

**Rodičovské práva majú obaja rodičia rovnaké, ale...**

Podľa § 28 ods. 2 Zákona o rodine platí, že „*rodičovské práva a povinnosti majú obaja rodičia. Pri ich výkone sú povinní chrániť záujmy maloletého dieťaťa*“, čo znamená, že práva rodičov sú v rovnaké a rodičia sú rovnoprávni.

Zákon o rodine ďalej rozlišuje dva druhy rodičovských rozhodnutí, a to pre **veci bežné a veci podstatné.** Pri bežných veciach, medzi ktoré radíme rôzne každodenné záležitosti, môže každý rodič rozhodnúť aj sám, bez súhlasu toho druhého. Pri podstatných veciach je podľa § 35 Zákona o rodine potrebný súhlas druhého rodiča**.** K podstatným veciam zákon radí napríklad vysťahovanie dieťaťa do cudziny, štátne občianstvo dieťaťa, poskytovanie zdravotnej starostlivosti alebo prípravu na budúce povolanie.

 **Krátkodobý pobyt dieťaťa v cudzine - dovolenka** 

Ako sme uviedli vyššie za podstatnú vec týkajúcu sa maloletého dieťaťa považuje zákon trvalé vysťahovanie sa dieťaťa do cudziny. Z uvedeného vyplýva, že iba v prípade trvalého premiestnenia dieťaťa do cudziny je súhlas druhého rodiča potrebný, a teda v prípade **krátkodobého pobytu dieťaťa v cudzine (dovolenka) nejde o podstatnú vec týkajúcu sa starostlivosti o dieťa a** **súhlas druhého rodiča nie je potrebný.** Ak sa rodič rozhodne ísť s dieťaťom napr. na dvojtýždňovú dovolenku do zahraničia, nemusí si automaticky pýtať súhlas druhého rodiča, pretože je jeho právom rozhodnúť o tom, kde a akým spôsobom bude s dieťaťom tráviť čas a toto právo nemožno obmedzovať len na územie SR.

Na druhej strane však platí, že druhý rodič má **stále má právo vedieť kde sa jeho dieťa nachádza**. Toto právo mu vyplýva z § 24 ods. 6 Zákona o rodine. **O ceste do zahraničia je nevyhnutne potrebné druhého rodiča v každom prípade** **riadne vopred vyrozumieť a informovať -** do akej krajiny sa chystáte vycestovať, o aké miesto pobytu na dovolenke sa jedná a na ako dlho hodláte vycestovať, ako bude zabezpečená strava dieťaťa, poistenie pri cestovaní a podobne. 

**Dovolenka v čase styku dieťaťa s druhým rodičom** 

Ak je teda dieťa zverené do starostlivosti jednému rodičovi a druhý má právo styku, prípadne ide o striedavú starostlivosť rodičov, pomerne častým prípadom v praxi býva situácia, kedy chce rodič s dieťaťom vycestovať do zahraničia na dovolenku, avšak počas tejto dovolenky by sa niektoré dni, ktoré podľa rozhodnutia patria na styk s dieťaťom druhému rodičovi, prekrývali s termínom dovolenky. V takomto prípade je potrebné **vyžiadať si** **súhlas druhého rodiča** a následne mu poskytnúť možnosť náhradného styku. Ak by sa teda čas dovolenky, čo i len 1 deň prekrýval s časom, kedy má právo byť s dieťaťom druhý rodič, **musí s tým tento rodič súhlasiť**. Súhlas sa vyžaduje len na tie dni dovolenky, ktoré sa prekrývajú s právom styku druhého rodiča. Súhlas druhého rodiča je potrebné mať **písomne**, napríklad prostredníctvom emailu, sms správy alebo podpísaného dokumentu. Ak by ste totiž súhlas nemali, išlo by o porušenie súdneho rozhodnutia a druhý rodič by mohol podať návrh na jeho výkon. 

Na tomto mieste tiež uvádzame, že najskôr je dôležité vychádzať zo súdneho rozhodnutia o styku rodiča s dieťaťom. **Ak je v rozhodnutí presne určený čas styku, rodičia by ho mali rešpektovať** **ale vieme, že život prináša rôzne situácie. Predídete mnohým nepríjemnostiam, ak sa vopred s druhým rodičom dohodnete a vyjdete si v ústrety.** 

Ak si teda zahraničnú dovolenku naplánujete v termíne súdne vymedzeného styku či v období, kedy máte byť s dieťaťom na základe rozhodnutia o starostlivosti, nevyžaduje sa v zmysle slovenského práva súhlas druhého rodiča s vycestovaním dieťaťa do cudziny ale potreba informovania druhého rodiča ostáva dôsledne zachovaná. Na druhej strane, ak by ale trvanie dovolenky zasahovalo do práva druhého rodiča na styk s dieťaťom (napr. by spôsobilo, že dieťa druhému rodičovi odovzdáte neskôr, než by ste podľa súdneho rozhodnutia mali), súhlas druhého rodiča si určite zaobstarajte. 

 **Čo ak druhý rodič súhlas na vycestovanie na dovolenku neudelí?**

...pomerne častá situácia v mnohých rodinách. V takomto prípade, ak sa s druhým rodičom na súhlase **nedá dohodnúť a súhlas odmieta udeliť**, prichádza do úvahy už len krajná možnosť, ktorou je podanie **návrhu na súde na súdne nahradenie súhlasu druhého rodiča s vycestovaním na dovolenku.**

Ale pozor, ak nastane takáto situácia, odporúčame vám takýto návrh podať v predstihu a nečakať s jeho podaním, aby ste dovolenku s dieťaťom aj reálne stihli absolvovať. Preto takýto návrh na nahradenie súhlasu riešte ešte počas preddovolenkového obdobia. Súd sa podaným návrhom musí zaoberať a v takomto konaní rozhoduje najmä s ohľadom na záujem maloletého dieťaťa absolvovať dovolenku v zahraničí s druhým rodičom. Z našej praxe uvádzame, že súdy zvyknú takýmto návrhom vyhovieť, samozrejme, po posúdení všetkých relevantných skutočností toho-ktorého prípadu (zdravotné hľadisko dieťaťa, nebezpečenstvo krajiny vycestovania...). 

**Pozor na podmienky vstupu do iných krajín**

V niektorých prípadoch síce súhlas druhého rodiča na vycestovanie s dieťaťom na dovolenku potrebovať nebudete, avšak niektoré krajiny ho môžu pri vstupe dodatočne vyžadovať. Pred odchodom na dovolenku vám preto odporúčame oboznámiť sa s podmienkami vstupu do konkrétnej krajiny, aby ste neostali prekvapení. Mnohé krajiny trvajú okrem cestovného dokladu aj na predložení rodného listu alebo písomného súhlasu druhého rodiča s vycestovaním, dokonca aj na notárskom overení podpisu na takomto súhlase. Konkrétne požiadavky si môžete overiť prostredníctvom informácií zverejnených na stránke slovenského ministerstva zahraničných vecí v sekcii „cestovanie s maloletými deťmi“. Nájdete tam aj vzory splnomocnenia na sprevádzanie dieťaťa pri ceste do zahraničia v slovenskom a v anglickom jazyku (a to aj pre iné osoby – napr. starých rodičov).